Tot 15% korting op gekleurde contactlenzen.

Bestaande klant?

Zijn contactlenzen met een hoog watergehalte beter?

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 26. 01. 2021. Geschreven door Jakub Odcházel, DiS.

Watergehalte. Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van contactlenzen.

Water verrijkt contactlenzen met zuurstof. Dus hoe hoger het watergehalte, hoe meer zuurstof doorlaatbaar de lenzen zijn. Het resultaat is ademende ogen en een comfortabele draagervaring.

Nu zou je kunnen zeggen dat hoe meer water, hoe beter, maar… er is een addertje onder het gras!

Hoeveel water bevatten contactlenzen?

Afhankelijk van het watergehalte kunnen contactlenzen in drie groepen worden onderverdeeld. Elke groep betekent een iets andere kwaliteit in contactlenzen. Weet je tot welke groep jouw contactlenzen behoren?

  • Hoog watergehalte (tot 75%) – In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, trekken lenzen met een hoog watergehalte de tranen van het oog aan, waardoor ze gevoeliger worden voor uitdroging. Hoe hoger het watergehalte in een contactlens echter is, hoe meer zuurstof het hoornvlies bereikt. Daarnaast worden contactlenzen met een hoog watergehalte beschouwd als gemakkelijker te gebruiken bij het inbrengen, uitnemen, reinigen en desinfecteren.
  • Gemiddeld watergehalte (tot 60%) – Hydrogel contactlenzen met een gemiddeld watergehalte zijn geschikt voor de meeste lensdragers. Ze laten zuurstof naar het hoornvlies stromen zonder het water van de natuurlijke traanfilm te absorberen.
  • Laag watergehalte (tot 40%) – Zachte contactlenzen met een laag watergehalte van ongeveer 38% voelen comfortabel aan en laten je ogen ademen zonder ze uit te drogen.

Tip: Als je niet zeker bent van het watergehalte van je contactlenzen, kijk dan op de verpakking van je lenzen. Hier staan ook de bestanddelen die de rest van de lens vormen, zoals het oppervlak.

Wat zijn de voor- en nadelen van contactlenzen met een hoog watergehalte?

Zoals hierboven beschreven, hebben contactlenzen met een hoog watergehalte gewoonlijk een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Daarom bieden zij uitstekend comfort aan mensen die over het algemeen vochtige en geen gevoelige ogen hebben.

Een hoog watergehalte leidt echter niet altijd tot een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid. Alleen silicone hydrogel contactlenzen kunnen echte zuurstofdoorlaatbaarheid garanderen. Ondanks dat siliconen waterafstotend zijn.

De silicone-hydrogel heeft dan ook een lager watergehalte, maar een veel grotere zuurstofdoorlaatbaarheid (Dk) dan standaard hydrogelmaterialen in lenzen.

Als je last hebt van droge ogen, kunnen zachte contactlenzen met een hoog watergehalte moeilijk voor je zijn, omdat ze de natuurlijke traanfilm van het oog absorberen. Lentiamo adviseert je daarom silicone hydrogel lenzen te dragen, die de voordelen van contactlenzen combineren met een lager watergehalte en een superieure zuurstofdoorlaatbaarheid. 

Bekijk hoe het watergehalte en de zuurstofdoorlaatbaarheid (Dk/t) in hydrogel- en silicone-hydrogellenzen samen werken

Grafiek van watergehalte en zuurstofdoorlaatbaarheid (Dk/t)

De meeste contactlenzen zijn gemaakt van een zachte kunststof, hydrogel genaamd. Hydrogels nemen een grote hoeveelheid water op om de lens zacht te houden. Het absorptievermogen van hydrogelmateriaal wordt ook wel watergehalte genoemd.

Voor mensen met gevoeligere ogen zijn silicone hydrogel contactlenzen een betere optie, omdat ze meer zuurstof doorlaten dan hydrogel lenzen. Bovendien absorbeert het materiaal water en helpt zo de ogen te hydrateren, zodat ze niet uitdrogen. Dit is mogelijk door de oppervlaktebehandeling van de lens in combinatie met bevochtigingsmiddelen die in het lensmembraan zijn verwerkt en niet door bevochtigingsmiddelen in de verpakking van de contactlens.

Bekijk de populairste merken contactlenzen op basis van hun watergehalte en zuurstofdoorlaatbaarheid (Dk/t)

Overzicht van merken contactlenzen volgens hun watergehalte en zuurstofdoorlaatbaarheid (Dk/t)

Elke contactlensdrager heeft andere ogen en andere behoeften. Voor de één kan een hoog watergehalte langdurig comfort bieden zonder uit te drogen, voor de ander zijn contactlenzen met een laag watergehalte de betere keuze, omdat deze lenzen geen water aan de ogen onttrekken.

Ben je benieuwd welke contactlenzen van welke merken voor jou de juiste zuurstofdoorlaatbaarheid EN het juiste watergehalte hebben? Bekijk dan onze tabel en shop je favoriete contactlenzen bij Lentiamo!

Bronnen:

Contact Lens Hournal

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten