Zonnebrillen uitverkoop na de zomer! Tot 50% korting!

Bestaande klant?

Kunnen contactlenzen en lenzenvloeistoffen bevriezen?

Winter en temperaturen onder het vriespunt vormen geen belemmering voor het dragen van contactlenzen. Met een paar tips kan je ze ook in het koude seizoen met plezier dragen.

Je wilt waarschijnlijk weten of contactlenzen kunnen bevriezen bij extreem koude temperaturen…

Dat kunnen ze niet. Standaard hydrogel-contactlenzen (38%) zullen niet bevriezen in je ogen. Sneeuw en vorst beschadigen de lenzen niet en tasten hun kwaliteiten niet aan. De temperatuur van het hoornvlies en de tranen is ongeveer 35°C, wat betekent dat de lens warm genoeg is, zelfs als het buiten –10°C is.

Als je lenzen gedompeld in een lenzenvloeistof en in een diepvriezer plaatst, zal de vloeistof bevriezen bij ongeveer –15°C. De bevroren lenzenvloeistof beschermt de lens echter tegen beschadiging, waardoor de contactlenzen na het ontdooien geen kwaliteitsverandering zullen vertonen.
Zonder lenzenvloeistof kunnen lenzen bevriezen, maar ze zullen waarschijnlijk eerst uitdrogen.

Wij raden je zeker aan dergelijke experimenten te vermijden en als je besluit om een ontdooide lens te dragen, moet je deze door een specialist laten controleren, met een vergrootglas.

Hoe zit het met lenzenvloeistoffen?

Lenzenvloeistof bevriest bij ongeveer –10°C. Wees voorzichtig als de lenzenvloeistof bevriest terwijl je op vakantie of op pad bent. Vorst kan de inhoud ervan aantasten en de desinfecterende werking verminderen.

Hoe voorkom je bevriezing?

Wij raden je aan om de vloeistoffen op kamertemperatuur te bewaren, zoals meestal op de bijsluiter of de verpakking wordt aangegeven. Extreme kou kan de lenzenvloeistof veranderen of aantasten en zo de werking ervan verminderen, wat kan leiden tot onvoldoende reiniging van de contactlenzen.

Temperaturen rond –10°C kunnen de lenzenvloeistof echter pas na enkele uren beschadigen. Dus als je reist met lenzen en lenzenvloeistof, maar deze niet elke dag blootstelt aan lange en koude reizen, hoef je je geen zorgen te maken.

Je moet ook rekening houden met het bewaren van de lenzen.

Lenzen in een vloeistof mogen niet aan extreme temperaturen worden blootgesteld. Let op tijdens het reizen, vooral in de bergen.

Het dragen van contactlenzen kan lastig zijn bij sterke wind bij vriestemperaturen of bij vaak wisselende temperaturen, zoals bij het in- en uitlopen van oververhitte winkels en bij een temperatuur die ver onder nul ligt. In dergelijke gevallen kunnen lenzen oncomfortabel zijn en kunnen je ogen droog aanvoelen.

Hydraterende oogdruppels zullen je hierbij helpen en zal het dragen van contactlenzen aangenamer maken. Sommigen van hen zijn:

In de winter, zelfs als het niet zonnig is, zorg ervoor dat je een zonnebril draagt die de ogen beschermt tegen sterke wind en sneeuwschittering. Wanneer de zon opkomt, zal je je ogen een dubbele dienst bewijzen, want UV-straling is in de winter net zo intensief als in de zomer, vooral in de bergen.

Er zijn verschillende manieren om te genieten van de winter met contactlenzen. Als je niet zeker bent of als je advies nodig hebt, vraag dan je opticien of vraag het aan Lentiamo.nl.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten