Black Friday - Tot 50% korting op brillen en lenzen

Glaucoom

Glaucoom uitleg

Glaucoom is een groep van oogziekten die de oogzenuw beschadigen. De gezondheid van de oogzenus is cruciaal voor goed zicht. Deze schade wordt vaak veroorzaakt door een ongewoon hoge druk in het oog. Glaucoom is een van de voornaamste oorzaken van blindheid bij mensen boven de 60 jaar.

We vroegen de oftalmoloog Dr Maya Mineva om ons het fenomeen glaucoom meer in detail uit te leggen en ons de behandelingsmogelijkheden te laten zien. Lees meer over de cruciale informatie die ze ons heeft gegeven om jezelf te beschermen tegen glaucoom!

Wat is glaucoom?

Dr. Mineva wijst erop dat glaucoom de visuele horizon heel langzaam vernauwt. De „blinde vlekken“ ontstaan in eerste instantie alleen in de rand van het gezichtsveld. Glaucoom is echter de tweede oorzaak van onherstelbare blindheid in de wereld.

Dat komt omdat glaucoom tot de groep van de neurodegeneratieve ziekten behoort. Dat betekent dat de beschadiging van de oogzenuw permanent verlies van zicht veroorzaakt – de visuele informatie gaat niet van de ogen naar de hersenen.

Het is dan ook zorgwekkend dat mensen, die mogelijk ernstig door deze ziekte worden getroffen, zich er meestal niet van bewust zijn dat ze de aandoening ontwikkelen.

Er zijn twee soorten glaucoom – open kamerhoekglaucoom (POAG) en nauwe of afgesloten kamerhoek glaucoom (chronische of acute vorm) (PACG). Wat de vorm ook is, glaucoom schaadt de kwaliteit van leven en het vermogen van patiënten om met hun dagelijkse routines om te gaan. Daarom is het belangrijk dat mensen die door deze ziekte gevaar lopen, regelmatig een oogarts bezoeken.

Raadpleeg de oogarts als je afwijkingen in je gezichtsvermogen, je ogen en je algemene welzijn opmerkt, of als er al een glaucoom in je familie is opgetreden. 

Hoe kan je glaucoom diagnosticeren?

Dr Maya Mineva demonstreert de verschillende manieren om glaucoom te identificeren.

Tussen de genoemde factoren, de familiegeschiedenis is erg belangrijk. Dit is essentiële informatie die je moet delen met je oogarts.

Daarna komt de monitoring van verschillende parameters door middel van gespecialiseerde studies – intraoculaire drukcontrole, corneale diktemeting en een perifeer zichtonderzoek. De toestand van de oogzenuw is van het grootste belang en moet worden onderzocht met de meest geschikte methoden.

De meest populaire optie is de Goldman's methode, dat zorgt voor een betere nauwkeurigheid. Het vereist een speciaal prisma op de biomicroscoop, een kleurstof en een plaatselijk verdovingsmiddel.

Bovendien, genetische onderzoeken stellen ons in staat om patiënten te identificeren die de genetische factoren dragen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van glaucoom, zodat ze nauwlettend kunnen worden gevolgd en de behandeling in een vroeg stadium kan beginnen, om het gezichtsvermogen te behouden.

Glaucoom in een notendop: Glaucoom tast de oogzenuw aan en kan leiden tot permanente blindheid indien het niet behandeld wordt. Regelmatige controles en vroegtijdige ontdekking kunnen verslechtering van de oogaandoening voorkomen. Je kunt glaucoom behandelen met oogdruppels, laserbehandeling en chirurgie. Het doel van de behandeling is om verdere schade te voorkomen.

Wat is open kamerhoekglaucoom (POAG)?

Dr Maya Mineva wijst erop dat glaucoom onder een open hoek vaak voorkomt bij patiënten ouder dan 40 jaar. Het wordt niet gekenmerkt door specifieke symptomen – de inwendige druk neemt langzaam en pijnloos toe. Patiënten beseffen dat ze hun gezichtsvermogen pas verliezen wanneer ze de extreme stadia van de ziekte bereiken, wanneer het letsel onherstelbaar is. POAG kan niet worden genezen, maar met een passende en tijdige therapie kan de ontwikkeling ervan worden gecontroleerd en beperkt. Zo kan bijvoorbeeld een groep patiënten die door een of meer risicofactoren wordt getroffen, worden geïdentificeerd op basis van leeftijd, etnische afkomst, genetische factoren en myopie.

Wat is nauwe of afgesloten kamerhoek glaucoom (chronische of acute vorm) (PACG)?

In tegenstelling tot het open-hoek glaucoom, dat langzaam en zonder symptomen verloopt, is de manifestatie van het gesloten-hoek glaucoom dramatisch en komt het op een pijnlijke manier in het leven van de patiënt terecht.

Een oogheelkundig onderzoek is verplicht, in het geval van een of meer van deze symptomen: pijn, roodheid, hoofdpijn, overgeven en gekleurde cirkels rond verlichting. Na een eerste aanval, voordat hoge druk de oogzenuw blijvend kan beschadigen, kan het zicht nog worden gered.

Wat betekent secundair glaucoom?

Terwijl de oorzaken van de ontwikkeling van primair glaucoom grotendeels onduidelijk kunnen blijven, is secundair glaucoom het resultaat van specifieke eerdere aandoeningen. Het kan te wijten zijn aan ontstekingen, degeneratieve en tumorprocessen in het oog en eventueel na de operatie. Secundair glaucoom is een zeer divers samengestelde categorie waarin twee hoofdgroepen kunnen worden onderscheiden – secundair open-hoekig en secundair-hoekig glaucoom.

Wat zijn aangeboren en kinderglaucoom?

Verder legt onze oogarts Dr Maya Mineva uit dat glaucoom bij kinderen zeldzaam is, maar dat het langdurige negatieve gevolgen heeft, als het niet op tijd wordt gediagnosticeerd. Door een abnormale ontwikkeling kunnen er zelfs afwijkingen in de oogbol en zijn fijne structuren ontstaan tijdens de zwangerschap.

Primair glaucoom bij kinderen kan zich direct na de geboorte ontwikkelen, tot de leeftijd van 3 jaar, en in dit geval wordt het aangeduid als aangeboren glaucoom. Als het zich ontwikkelt tussen de leeftijd van 3 en 10 jaar, dan wordt het kinderglaucoom genoemd.

Aangeboren glaucoom geeft een uniek klinisch beeld dat het onderscheidt van andere soorten glaucoom – de baby is rusteloos, vermijdt licht (fotofobie), houdt liever zijn of haar ogen dicht, wrijft ze, heeft overvloedige tranen, en het hoornvlies verliest geleidelijk aan transparantie. De oogbol is abnormaal vergroot en kinderen met aangeboren glaucoom hebben indrukwekkend grote ogen.

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van het voorste oogsegment en de oogzenuw, metingen van het hoornvlies en metingen van OH. Gezien de leeftijd van de patiënten worden deze testen vaak onder algemene verdoving uitgevoerd.

Ondanks het systematische gebruik van oogdruppels, is definitieve behandeling chirurgisch.

Een chirurgische ingreep in een vroeg stadium van de ziekte biedt de kans om een goed gezichtsvermogen te behouden.

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Andere voorwaarden beginnend bij G