Bestaande klant?

Oculaire migraines: Wat veroorzaakt netvliesmigraine en behandeling

Ocular migraine

Plotselinge lichtflitsen, flikkerend zicht of zwarte vlekken. Heeft u wel eens last van dit soort symptomen? Dan zou u last kunnen hebben van oculaire migraine.

Maar wat is een oculaire migraine en waarin verschilt het van een gewone migraine? Hoe gevaarlijk is het en hoe kun je verdere aanvallen voorkomen?

De experts van Lentiamo leggen u graag de achtergronden en behandelmogelijkheden uit.

Wat zijn de verschillende soorten migraine?

We zijn allemaal bekend met migraine. Ze gaan meestal gepaard met hevige hoofdpijn die uren aan een stuk kan aanhouden.

Vaak zijn er bepaalde symptomen die wijzen op een migraine voordat die zich voordoet. Dit wordt een migraine aura genoemd. Sommige van deze auraverschijnselen lijken sterk op de symptomen van oculaire migraine. Veel migrainepatiënten hebben bijvoorbeeld visuele stoornissen voordat ze zware hoofdpijn krijgen.

Een oculaire migraine is heel anders dan een migraine met aura. Een oculaire migraine duurt in de meeste gevallen slechts enkele minuten en beperkt zich tot verschijnselen aan het oog, meestal zonder hoofdpijn. Een oculaire migraine wordt daarom ook wel oogmigraine genoemd.

Een subtype van oculaire migraine is netvliesmigraine. Dit type migraine tast het netvlies aan en is te herkennen aan het feit dat het slechts in één oog optreedt.

Kan ik mijn bril of contactlenzen dragen als ik oculaire migraine heb??

Je kan lenzen dragenals u oculaire migraine heeft. Probeer uw ogen tijdens een aanval echter niet extra te belasten en probeer ze wat rust te gunnen. Natuurlijk kunt u ook uw bril dragen als u oculaire migraine heeft.

Als je je beter voelt bij het gebruik van oogdruppels, dan kunt u ze ook zonder problemen gebruiken tijdens een oogmigraine.

Wat veroorzaakt oculaire migraines?

De precieze oorzaken van oculaire migraine zijn nog niet volledig bekend. Men vermoedt echter een stoornis van de bloedsomloop in het oog en spasmen van de bloedvaten in het netvlies. Hierdoor worden belangrijke gebieden in het oog, die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen, niet meer van voldoende bloed en zuurstof voorzien.

Men vermoedt ook dat zenuwzwakte kan leiden tot oogmigraine. De zenuwbanen zijn verstoord en daardoor is het gezichtsvermogen aangetast.

Oculaire migraine kan ook worden beïnvloed door genetische factoren en wordt vaak uitgelokt door prikkels, of zogenaamde triggers.

Wat veroorzaakt oculaire migraines?

Zoals hierboven vermeld, wordt migraine vaak uitgelokt door prikkels. Daarom is het de moeite waard om de oorzaak tot op de bodem uit te zoeken. Enkele van deze triggers kunnen zijn:

 • Slaaptekort
 • Stress
 • Alcoholgebruik
 • Hormonale veranderingen
 • Zeer sterk, helder licht
 • Verandering van het weer
 • Sterke geuren, zoals parfum
Uitzoeken wat de oorzaak is van je migraine kan tijdrovend zijn, maar het is de moeite waard! Als je de trigger kunt vermijden, kun je verdere migraine voorkomen.

Wat zijn de symptomen van oculaire migraines?

De symptomen van oculaire migraine verschillen van die van andere migraine. Bij oculaire migraine zijn de symptomen voornamelijk visueel. Lichte hoofdpijn en duizeligheid komen slechts in zeldzame gevallen voor. Typische symptomen van een oculaire migraine zijn:

 • Lichtflitsen
 • Flikkering
 • Glinsterende vlekken
 • Gevoeligheid voor licht
 • Beperkingen van het gezichtsveld

Flikkeren kan ook worden waargenomen wanneer de ogen gesloten zijn, aangezien het van zenuw oorsprong is.

Bij een oculaire migraine treden de symptomen op in beide ogen. Merkt u slechts aan één kant klachten op, dan kan er sprake zijn van netvliesmigraine. Bij netvliesmigraine heeft u last van gezichtsvelduitval. Afhankelijk van hoe erg de doorbloeding verstoord is, kunt u zelfs te maken krijgen met tijdelijke blindheid. Milde hoofdpijn is vaak een bijverschijnsel.

Let op bij knipperende lichten! Lichtflitsen kunnen ook symptomen zijn van andere oogziekten. In sommige gevallen is het nodig snel te handelen wanneer u lichtflitsen opmerkt, zoals in het geval van een netvliesloslating. In het geval van een oogmigraine is het daarom raadzaam een oogarts te raadplegen om andere ziekten uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor oculaire migraine?

Flikkeren of flitsen in de ogen kan verontrustend zijn. Het is gemakkelijk om je af te vragen of het iets ernstigs is als een beroerte of netvliesloslating.

In de meeste gevallen is een oculaire migraine echter volkomen onschuldig en verdwijnen de symptomen vanzelf. U hoeft geen medicijnen te nemen. Slechts in enkele gevallen worden extra pijnstillers toegediend.

In het geval van netvliesmigraine is de bezorgdheid gegrond, aangezien er een klein risico bestaat op secundaire beschadiging van het netvlies.

Als u voor het eerst last heeft van oogmigraine, is het raadzaam een oogarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het echt "slechts" om oogmigraine gaat en niet om een andere ziekte. Uw arts zal dit doen door met een spleetlamp naar de achterkant van uw oog te kijken om de gezondheid van uw oog vast te stellen.

Wat kan ik thuis doen om oogmigraine te behandelen?

Als u last heeft van oculaire migraine, raden wij u aan rust te nemen en bij voorkeur in een verduisterde kamer te blijven. Neem de tijd en ontspan u tot de symptomen zijn verdwenen.

Verkoelende doeken of kompressen op uw ogen kunnen ook helpen om de symptomen sneller te verlichten.

Probeer ook de bovengenoemde trigger voor uw oculaire migraine te vinden om verdere aanvallen te voorkomen.

Wat is er slecht aan migraine tijdens de zwangerschap?

Het is niet ongewoon dat de eerste aanval van migraine of een migraine-aura zich voordoet tijdens de zwangerschap. De symptomen bestaan meestal uit heldere visuele zigzaglijnen die uitgaan van een kleine heldere plek. Deze verdwijnen daarna weer en zijn geen reden tot zorg.

Andere visuele stoornissen kunnen tijdens de zwangerschap optreden. Het eerste wat een vrouw moet doen is naar haar verloskundige of arts gaan als dit gebeurt. Bij twee tot vijf procent van de zwangere vrouwen kunnen de ogen aangetast zijn. Tijdens de visusstoornissen kan de bloeddruk van de aanstaande moeder gevaarlijk stijgen, dus het is heel belangrijk een arts te raadplegen. Naast de gezichtsstoornissen kan ook het gezicht opzwellen. In deze periode is dus de grootste voorzichtigheid geboden ten opzichte van een "normale" aanval.

 


 

Wil je meer weten? Lees de Lentiamo-gids over oogziekten om meer te leren over aandoeningen zoals gezwollen oogleden.