Bestaande klant?

Lasertechnologieën: hoe krijg je goed zicht zonder bril of contactlenzen?

Ooglasercorrectie


Vandaag de dag is goed zicht zonder visuele hulpmiddelen mogelijk dankzij de nieuwste lasertechnologieën.

Dr. Giorgio Mattana is een oogheelkundige chirurg met vele jaren ervaring in excimer-laserchirurgie, die met succes myopie, hyperopie en astigmatisme corrigeert.

We vroegen de oogarts naar de verschillende mogelijkheden van een ooglasercorrectie, de kosten en de risico's van dergelijke ingrepen.


Dr. Mattana, kunt u de meest voorkomende visuele defecten kort classificeren en ons vertellen hoe ze kunnen worden behandeld?

In een gezond oog worden de lichtstralen door het hoornvlies en de lens aangepast, zodat ze op het netvlies kunnen samenkomen.

 • In het bijziende oog, dat langer is dan een gezond oog, komen de lichtstralen vóór het netvlies samen
 • In het kortere hypermetropische oog komen de stralen samen achter het netvlies
 • Het astigmatische oog heeft een abnormale hoornvlieskromming

Al deze visuele defecten resulteren in een onscherp zicht en de enige manier voor de patiënt om correct te kunnen zien is door ofwel brillen, of contactlenzen te dragen. Het geneeskundige alternatief voor het dragen van een bril of contactlenzen is de hoornvlieschirurgie, met behulp van excimer-lasertechnologie.

Wat zou een patiënt kunnen aanmoedigen om een laserbehandeling te ondergaan?

Refractieve excimer laserchirurgie kan worden voorgesteld aan patiënten die een overmatig refractieverschil tussen de ogen hebben (anisometropie) of die de noodzakelijke visuele correctie niet kunnen verdragen. Het is ook aanbevolen voor diegenen die geen contactlenzen kunnen verdragen of die moeten werken in omgevingen waar visuele hulpmiddelen niet zijn toegestaan.

Hoe wordt de laser gebruikt bij oogchirurgie?

De laserstraal slaagt erin om weefsel met uiterste precisie te verwijderen. Het is onmogelijk om dit soort operaties met de hand uit te voeren. We hebben het over een kwart van een micron (1000ste van een millimeter) elke keer dat de laser het oppervlak van het oog raakt. Er is momenteel geen andere methode die dit resultaat kan garanderen. Zo kunnen chirurgen de defecten veroorzaakt door bijziendheid, hypermetropie en astigmatisme wegnemen, of in ieder geval verminderen.

Welke verschillende technieken zijn er voor laserchirurgie?

 • Fotorefractieve keratectomie (PRK) neemt microscopische delen van het weefsel uit het hoornvlies (fotoablatie), na de eerdere verwijdering van een dunne laag weefsel (epitheel).
 • In lasergestuurde epitheliale keratomileusis (LASEK), wordt het epitheel niet verwijderd, zoals bij PRK, maar wordt het opgetild en opnieuw gepositioneerd, na de laserinterventie.
 • In lasergestuurde situkeratomileusis (LASIK), wordt een flapje van het hoornvliesoppervlak opgetild en wordt een dun laagje onderliggend weefsel verwijderd met behulp van een extra laser, de zogenaamde femtoseconde. Dit type laser maakt gebruik van lagere energie, geeft extreem korte impulsen en is in staat om chirurgisch te presteren in het diepere deel van het hoornvlies (stroma) zonder een van de superieure lagen te beschadigen.
 • De SMILE techniek is de afgelopen jaren ontwikkeld. Met behulp van de femtoseconde laser wordt een klein, lensvormig stukje weefsel (lenticule) in het hoornvlies gecreëerd. Vervolgens wordt met dezelfde laser een kleine boogvormige spleet gemaakt in het oppervlak van het hoornvlies, waarna de chirurg de lenticule door deze incisie kan halen en weggooien. SMILE laat de chirurg toe om extreme bijziendheid, tot 10 dioptrieën, te corrigeren bij patiënten die weinig hoornvliesdikte hebben.

Hoe lang duren de operaties, hoe pijnlijk zijn ze en wat voor soort verdoving wordt gebruikt?

Door gebruik te maken van topic anesthesie (oogdruppels) is de operatie pijnloos. Alle bovengenoemde technieken geven een zeer vergelijkbaar resultaat, maar de femtoseconde laser kan sneller en met minder irritatie een optimaal resultaat garanderen. We hebben het over 30–40 seconden laserbehandeling.

Kunt u ons vertellen hoe we ons als patiënt moeten gedragen na de operatie?

Na de operatie is het belangrijk om de door de arts voorgestelde therapie te volgen. Meestal duurt het 7 tot 10 dagen voor een patiënt een bevredigend gezichtsvermogen heeft en ongeveer een maand om een optimaal gezichtsvermogen te bereiken. Slechts een maand na de operatie kunt u sporten en naar de sauna of het zwembad gaan, make-up aanbrengen op uw ogen en uw haar verven. Verwaarlozing bij het volgen van de postoperatieve therapie en de termijnen van de gespecialiseerde controles kunnen het uiteindelijke brekingsresultaat beïnvloeden en complicaties veroorzaken, zelden zelfs ernstige. Het is daarom essentieel om de voorschriften van de chirurg op te volgen.

Opmerkingen

  Geen opmerkingen

  *Verplichte velden