Bestaande klant?

Diabetische Retinopathie

Diabetische Retinopathie


Diabetische retinopathie is een vorm van diabetes complicaties die de ogen aantast. Het wordt veroorzaakt door beschadiging van de bloedvaten van het lichtgevoelige weefsel in het achterste deel van het oog. Diabetische retinopathie kan in eerste instantie geen merkbare visuele problemen veroorzaken, maar kan na verloop van tijd uitgroeien tot een zeer ernstige ziekte.

We hebben oftalmoloog Dr. Maya Mineva gevraagd om de diabetische complicatie aan ons uit te leggen en om te illustreren hoe we deze ernstige oogziekte kunnen behandelen.Wat is diabetes en diabetische retinopathie?

Dr. Mineva legt hieronder de medische aandoening van diabetes uit:

Diabetes is een endocrine-uitwisselingsstoornis die verschillende vormen van metabolisme beïnvloedt – een belangrijk kenmerk is hardnekkige hyperglykemie met een hoog pathogeen niveau, absolute of relatieve insulinetekort, met vasculaire schade die leidt tot een hoge morbiditeit en de dood.

Ze benoemt ook verschillende oorzaken voor de grootschalige ziekte: slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, stress en erfelijke factoren zijn de belangrijkste oorzaken van diabetes, waarbij het menselijk lichaam niet in staat is om insuline te produceren.

Door alle bloedvaten aan te tasten, veroorzaakt diabetes meervoudige orgaanschade, inclusief verslechtering van de ogen. De ernstigste visuele kwaal die door diabetes wordt veroorzaakt is diabetische retinopathie, dit is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid. Het ontwikkelt zich op verschillende niveaus en tast het zicht onherstelbaar aan, op verschillende manieren.

Kan diabetische retinopathie worden genezen?

Wanneer het een mildere vorm is, bekend als niet-liferatieve diabetische retinopathie, kan het worden genezen met lasertherapie en medicijnbehandeling, in een poliklinische instelling.

De mogelijkheid om in te grijpen bij het optreden van complicaties veroorzaakt door de ernstigere proliferatieve vorm van diabetische retinopathie is door middel van chirurgie.

Wat kun je doen om je te beschermen tegen diabetische retinopathie?

De schade van de functie van het oog is niet zichtbaar of herkenbaar voor de patiënt. Om ernstige complicaties te voorkomen is een oogheelkundig bezoek ten minste eenmaal per jaar noodzakelijk. Diagnose van diabetische retinopathie vereist fluoresceïne-angiografie (FA) en optische coherentie tomografie (OCT), naast standaard oogonderzoek – gezichtsscherpte, anterieure segment biomicroscopie en een onderzoek van de verwijde pupillen.

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Andere voorwaarden beginnend bij D